Skip to main content

Marathon van Amsterdam

20 oktober 2024

Lopen voor het regenwoud van Ecuador

Mijn oud-klasgenoot Dorien Dijkstra doet fantastisch werk met haar stichting Save the Native Forest. Dat steunde ik graag. Ik liep op 20 oktober 2024 de marathon van Amsterdam. Voor elke kilometer die ik tussen de 5:25 en 5:55 liep, kon je me sponsoren. Hardlopers herkennen dat tempo: bij 5:41 gemiddeld loop je een marathon in minder dan 4 uur.

Op de ochtend van 20 oktober stonden alle seinen op groen. Ik had 25 weken gemiddeld 45 kilometer per week gelopen, ik had een halve marathon in 1:46 gelopen en mijn VO2max stond op 51. Drie indicatoren dat een eindtijd onder de 4 uur mogelijk was. En ik had ook nog van die superschoenen met een carbonaat die iets van 3 procent voordeel geven.

Uiteindelijk haalde ik € 846,76 op voor Save the Native Forest. Alle mensen die me langs de kant steunden, de berichtjes van tevoren en na afloopt: het voelde alsof honderden mensen van achteren tegen mijn rug aanbliezen.

Hiernaast zie je het resultaat: ik liep onder de 4 uur. En 38 van de 42 kilometer liep ik in het beoogde doeltempo. Big thanks for every one.

Op de foto hieronder zie je Kemperi, sjamaan en chief van de Huaoranis in de gemeenschap Bameno. (Stichting Save The Native Forest)

Wat gebeurt er met de € 846,76?

Het geld dat al mijn vrienden, kennissen, familieleden en relaties sponsorden, ging naar Stichting Save The Native Forest Foundation. Dat is een in Nederland gevestigde stichting (met ANBI-status). Samen met de zusterstichting CNBN in Ecuador koopt de stichting strategische stukken regenwoud op. Deze zogeheten bufferzones voorkomen dat de grens van het regenwoud opschuift. Zo is het regenwoud beter beschermd tegen stroperij, illegale houtkap en oliemaatschappijen. STNF en CNBN werken samen met de Huaorani-indianen, die vanuit het regenwoud helpen.
Waarom Frederique van der Wal deze stichting steunt, lees je op de site van STNF. De stichting is opgericht door een oud-klasgenoot van mij, Dorien Dijkstra.

Waarom ik hardloop

Twee verschillende antibioticakuren hadden me niet beter gemaakt. De arts in het Tergooi-ziekenhuis zei: “We hebben nog één optie: Meropenem. We beginnen direct na dit gesprek met het toedienen ervan. Dat gaat via een infuus.” Ik vroeg hoelang het zou duren voordat duidelijk zou zijn of het werkte. “Dat merkt u binnen twee uur.” Ik vroeg: “En als het dan niet werkt?” Het antwoord van de arts: “Dan zijn er geen behandelopties meer.”

Ik werd op een bed gelegd, kreeg een infuus en binnen twee uur voelde ik me beter worden.

Dit wilde ik niet meer meemaken. Het was begin 2014 en ik besteedde de tijd van mijn herstel met lezen. Lezen over alles wat een mens vitaler maakt. Sport is goed voor je vitaliteit (zie bijvoorbeeld: Exercised van Daniël Lieberman). Vegan eten is wetenschappelijk aantoonbaar beter voor je (zie bijvoorbeeld de documentaire The Gamechangers van onder meer Arnold Schwarzenegger en James Cameron). Ik vergeleek wat ik las met mijn eigen leefstijl: ik sportte niet en at vlees.

Sinds 2014 loop ik hard. Nu ja, in het begin ging het niet zo hard. In het begin deed ik aan lantaarnpaallopen. Van de ene naar de andere lantaarnpaal hardlopen en dan weer een paar palen wandelen. In de herfst hielp ik mee met het organiseren van een hardloopwedstrijd in mijn wijk en liep ik zelf mee. Mijn eerste 5 kilometer. En ik ging beter eten. Sinds 2020 eet ik geheel dierlijk-eiwit-vrij.

Spieren en regenwoud

De planten en bomen in het regenwoud zorgen voor zuurstof voor de aarde. Iedereen weet dat je door vaker te wandelen, hard te lopen en op andere manieren te bewegen je zuurstofopname verbetert. Je longinhoud neemt toe, je zuurstofopname neemt toe. Je krijgt meer mitochondriën, je lijf legt meer haarvaatjes aan, zodat zuurstof efficiënter de spieren bereikt.

Mijn VO2max was in 2014 minder dan 40. Nu is die 53. Wat VO2max is? Dat is de maximale hoeveelheid zuurstof die je lijf per kilogram lichaamsgewicht opneemt.

In het regenwoud groeien planten met medicinale werking. Je spieren maken cytokinen en antioxidanten aan. Die zorgen ervoor dat je lichaam ontstekingsreacties beter reguleert. Hoe beter je spieren, hoe beter je gewapend bent tegen virussen, bacteriën en andere ellende.

Het regenwoud is veerkrachtig. Een periode van droogte? Een paar omgehakte bomen? Een deel van de kracht van het regenwoud ligt besloten onder de planten en de bomen: in de bodem. Als de zaden, voedingstoffen, bacteriën die daarin zitten weer voedsel, licht en water krijgen, dan is beperkte schade aan het regenwoud zo weer hersteld.

De mens heeft ook zo’n superkracht. Als er minder voedsel is, gaat je lijf minder bewegen. Vervolgens gaat je stofwisseling trager. Duurt de periode van voedselschaarste langer? Dan kan je lijf ook teren op de voedingstoffen – bijvoorbeeld de eiwitten – die in je spieren zitten. Je spiermassa neemt af. Het mooie is: als er dan weer voedsel voorhanden is en je beweegt weer, dan neemt je spiermassa weer toe. Veerkracht.

Bron: Daniël Lieberman, Exercised (Penquin, 2021)

Hoe train ik

Ik heb een Garmin Epix gen 2. Die geeft dagelijkse trainingssuggesties. Ik heb de marathon van Amsterdam ingevoerd, het horloge weet dat ik die wedstrijd wil lopen in minder dan 4 uur. Vervolgens geeft Garmin elke dag trainingssuggesties. Die volg ik sinds januari 2024.

De training van Garmin is grofweg in de volgende fases opgebouwd:

  • Fase 1: Wennen aan 6 of 7 dagen per week hardlopen
  • Fase 2: Zo makkelijk mogelijk 50 kilometer per week lopen
  • Fase 3: De basisfase. Het doel: de aerobe conditie verbeteren en wennen aan een groter aantal kilometers per week (van 1 tot en met 19 juli)
  • Fase 4: Opbouwfase (20 juli tot 6 september)
  • Fase 5: Piekfase (7 september tot 9 oktober)
  • Fase 6: Afbouwfase, ook wel ’taper’ genoemd (10 – 19 oktober)
  • De marthon van Amsterdam (20 oktober 2024)
  • Fase 7: Herstelfase (21 oktober – 3 november)

Hoe komt het dat Garmin zo goed is in het geven van trainingssuggesties? Mijn horloge meet meer dan alleen mijn snelheid en de afstand die ik loop. Garmin meet mijn hartslag, mijn hartritmevariabliteit, mijn hartslag in rust, de snelheid waarmee mijn hart herstelt na inspanning, de zuurstofinname, mijn slaapfases en meer.

Wat levert die informatie op? Voorheen wist ik wat ik moest lopen. Ik werkte mijn trainingen af en zorgde daarna dat ik voldoende sliep en goed at. Nu ik met Garmin train is dat omgedraaid. Als ik niet goed heb geslapen, stelt Garmin de voorgestelde workout bij. Niet goed geslapen? Dan verandert een duurloop van anderhalf uur ineens in een herstelrondje van 18 minuten op een sukkeldrafje. En aangezien ik meer houd van langere afstanden en intervaltrainingen, ben ik als een dolle aan het werk gegaan om beter te slapen en beter te eten. Ik heb zo waanzinnig veel over mezelf en over hardlopen geleerd door de trainingssuggesties van Garmin te volgen. Ik weet niet waar te beginnen. En … ik ga nu zeker een uur eerder naar bed.

De marathon van Amsterdam

De marathon van Amsterdam vindt plaats op 20 oktober 2024.

Hardlopen is gezond

De kans op ziektes neemt af met elke stap die je zet. Tot 6000 stappen per dag is er grote gezondheidswinst. Daarna blijft er winst, maar de winst neemt af. Wetenschappers onderzoeken de relatie tussen hardlopen en vitaliteit. Hieronder zie je voor een aantal ziektes hoeveel procent de kans afneemt als je loopt. (disclaimer: ik ben geen arts en deze percentages zijn een sterk vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid).

hartziektes

45%

type 2 diabetes

40%

beroerte

35%

kanker van de dikke darm

35%

hoge bloeddruk

30%

depressie

30%

borstkanker

25%

osteoporose

20%