Skip to main content

Marathon van Amsterdam

20 oktober 2024

  Met elk bedrag help je het regenwoud van Ecuador

  Hoe werkt het?

  Vul hiernaast je naam en mailadres in. En het bedrag dat je doneert voor elke kilometer die ik loop in het beoogde tempo. Dat beoogde tempo ligt tussen 5:25 min/km en 5:55 min/km. Vlak voor de start van de marathon (20 oktober 2024) druk ik op mijn Garmin Epix Gen 2 op ‘start’. Daardoor ontvangen alle sponsors per mail een code. Als je daarop klikt, dan kun je me tijdens de marathon live volgen.

  Na afloop van de marathon van Amsterdam zie ik op mijn sporthorloge de kilometers die ik in het beoogde tempo liep. Dan ontvang je een Tikkie. Jouw bedrag per kilometer x het aantal kilometers dat ik binnen de tijd liep.

  De marathonlopers herkennen het doel dat bij dit tempo hoort: sub4

  Nadat je het Tikkie hebt ontvangen, verwijder ik al je gegevens.

  Op de foto hieronder zie je Kemperi, sjamaan en chief van de Huaoranis in de gemeenschap Bameno. (Stichting Save The Native Forest)

  Waarom ik hardloop

  Twee verschillende antibioticakuren hadden me niet beter gemaakt. De arts in het Tergooi-ziekenhuis zei: “We hebben nog één optie: Meropenem. We beginnen direct na dit gesprek met het toedienen ervan. Dat gaat via een infuus.” Ik vroeg hoelang het zou duren voordat duidelijk zou zijn of het werkte. “Dat merkt u binnen twee uur.” Ik vroeg: “En als het dan niet werkt?” Het antwoord van de arts: “Dan zijn er geen behandelopties meer.”

  Ik werd op een bed gelegd, kreeg een infuus en binnen twee uur voelde ik me beter worden.

  Dit wilde ik niet meer meemaken. Het was begin 2014 en ik besteedde de tijd van mijn herstel met lezen. Lezen over alles wat een mens vitaler maakt. Sport is goed voor je vitaliteit (zie bijvoorbeeld: Exercised van Daniël Lieberman). Vegan eten is wetenschappelijk aantoonbaar beter voor je (zie bijvoorbeeld de documentaire The Gamechangers van onder meer Arnold Schwarzenegger en James Cameron). Ik vergeleek wat ik las met mijn eigen leefstijl: ik sportte niet en at vlees.

  Sinds 2014 loop ik hard. Nu ja, in het begin ging het niet zo hard. In het begin deed ik aan lantaarnpaallopen. Van de ene naar de andere lantaarnpaal hardlopen en dan weer een paar palen wandelen. In de herfst hielp ik mee met het organiseren van een hardloopwedstrijd in mijn wijk en liep ik zelf mee. Mijn eerste 5 kilometer. En ik ging beter eten. Sinds 2020 eet ik geheel dierlijk-eiwit-vrij.

  Wat gebeurt er met je geld?

  Het geld dat je sponsort maak je over naar Stichting Save The Native Forest Foundation. Dat is een in Nederland gevestigde stichting (met ANBI-status). Samen met de zusterstichting CNBN in Ecuador koopt de stichting strategische stukken regenwoud op. Deze zogeheten bufferzones voorkomen dat de grens van het regenwoud opschuift. Zo is het regenwoud beter beschermd tegen stroperij, illegale houtkap en oliemaatschappijen. STNF en CNBN werken samen met de Huaorani-indianen, die vanuit het regenwoud helpen.
  Waarom Frederique van der Wal deze stichting steunt, lees je op de site van STNF. De stichting is opgericht door een oud-klasgenoot van mij, Dorien Dijkstra, die getrouwd is met een Ecuadoriaan die een tijd bij de Huaorani heeft gewoond.

  Spieren en regenwoud

  De planten en bomen in het regenwoud zorgen voor zuurstof voor de aarde. Iedereen weet dat je door vaker te wandelen, hard te lopen en op andere manieren te bewegen je zuurstofopname verbetert. Je longinhoud neemt toe, je zuurstofopname neemt toe. Je krijgt meer mitochondriën, je lijf legt meer haarvaatjes aan, zodat zuurstof efficiënter de spieren bereikt.

  Mijn VO2max was in 2014 minder dan 40. Nu is die 53. Wat VO2max is? Dat is de maximale hoeveelheid zuurstof die je lijf per kilogram lichaamsgewicht opneemt.

  In het regenwoud groeien planten met medicinale werking. Je spieren maken cytokinen en antioxidanten aan. Die zorgen ervoor dat je lichaam ontstekingsreacties beter reguleert. Hoe beter je spieren, hoe beter je gewapend bent tegen virussen, bacteriën en andere ellende.

  Het regenwoud is veerkrachtig. Een periode van droogte? Een paar omgehakte bomen? Een deel van de kracht van het regenwoud ligt besloten onder de planten en de bomen: in de bodem. Als de zaden, voedingstoffen, bacteriën die daarin zitten weer voedsel, licht en water krijgen, dan is beperkte schade aan het regenwoud zo weer hersteld.

  De mens heeft ook zo’n superkracht. Als er minder voedsel is, gaat je lijf minder bewegen. Vervolgens gaat je stofwisseling trager. Duurt de periode van voedselschaarste langer? Dan kan je lijf ook teren op de voedingstoffen – bijvoorbeeld de eiwitten – die in je spieren zitten. Je spiermassa neemt af. Het mooie is: als er dan weer voedsel voorhanden is en je beweegt weer, dan neemt je spiermassa weer toe. Veerkracht.

  Bron: Daniël Lieberman, Exercised (Penquin, 2021)

  Hoe train ik

  Ik heb een Garmin Epix gen 2. Die geeft dagelijkse trainingssuggesties. Ik heb de marathon van Amsterdam ingevoerd, het horloge weet dat ik die wedstrijd wil lopen in minder dan 4 uur. Vervolgens geeft Garmin elke dag trainingssuggesties. Die volg ik sinds januari 2024.

  De training van Garmin is grofweg in de volgende fases opgebouwd:

  • Fase 1: Wennen aan 6 of 7 dagen per week hardlopen
  • Fase 2: Zo makkelijk mogelijk 50 kilometer per week lopen
  • Fase 3: De basisfase. Het doel: de aerobe conditie verbeteren en wennen aan een groter aantal kilometers per week (van 1 tot en met 19 juli)
  • Fase 4: Opbouwfase (20 juli tot 6 september)
  • Fase 5: Piekfase (7 september tot 9 oktober)
  • Fase 6: Afbouwfase, ook wel ’taper’ genoemd (10 – 19 oktober)
  • De marthon van Amsterdam (20 oktober 2024)
  • Fase 7: Herstelfase (21 oktober – 3 november)

  Hoe komt het dat Garmin zo goed is in het geven van trainingssuggesties? Mijn horloge meet meer dan alleen mijn snelheid en de afstand die ik loop. Garmin meet mijn hartslag, mijn hartritmevariabliteit, mijn hartslag in rust, de snelheid waarmee mijn hart herstelt na inspanning, de zuurstofinname, mijn slaapfases en meer.

  Wat levert die informatie op? Voorheen wist ik wat ik moest lopen. Ik werkte mijn trainingen af en zorgde daarna dat ik voldoende sliep en goed at. Nu ik met Garmin train is dat omgedraaid. Als ik niet goed heb geslapen, stelt Garmin de voorgestelde workout bij. Niet goed geslapen? Dan verandert een duurloop van anderhalf uur ineens in een herstelrondje van 18 minuten op een sukkeldrafje. En aangezien ik meer houd van langere afstanden en intervaltrainingen, ben ik als een dolle aan het werk gegaan om beter te slapen en beter te eten. Ik ga nu zeker een uur eerder naar bed.

  Of het allemaal het gewenste resultaat heeft? Dat weet ik op 20 oktober …

  De marathon van Amsterdam

  De marathon van Amsterdam vindt plaats op 20 oktober 2024.

  Hardlopen is gezond

  De kans op ziektes neemt af met elke stap die je zet. Tot 6000 stappen per dag is er grote gezondheidswinst. Daarna blijft er winst, maar de winst neemt af. Wetenschappers onderzoeken de relatie tussen hardlopen en vitaliteit. Hieronder zie je voor een aantal ziektes hoeveel procent de kans afneemt als je loopt. (disclaimer: ik ben geen arts en deze percentages zijn een sterk vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid).

  hartziektes

  45%

  type 2 diabetes

  40%

  beroerte

  35%

  kanker van de dikke darm

  35%

  hoge bloeddruk

  30%

  depressie

  30%

  borstkanker

  25%

  osteoporose

  20%