Arancini en falafel
Ben jij perfect?
Nee.
Streef jij perfectie na?
Niet als het gaat om training.
Waarom niet?
Deelnemers maken fouten. Als ze mij ook fouten zien maken en zien hoe ik ermee omga, dan zien ze dat fouten maken oké is. Het werkt ook omgekeerd. Ik wil graag dat deelnemers kwaliteiten herkennen. Bij zichzelf en bij anderen. Het is namelijk eenvoudiger het goede te leren, dan te leren fouten te vermijden. Het is efficiënter de goede route van A naar B uit je hoofd te leren, dan alle foute routes. Als ik deelnemers wil wijzen op de kracht van kwaliteit, dan helpt het als ik het goede voorbeeld geef. Dus kijk ik naar kwaliteiten van deelnemers. Daar begint de zoektocht. Het gaat er niet om hoe goed ik ben, het gaat erom dat de deelnemer zich bewust wordt van zijn potentieel.
Je zegt ‘niet als het gaat om training’ waarbij streef je dan wel perfectie na?
Bij koken. Als ik falafel maak, dan wil ik geen mix uit een pakje. Dan wil ik droge kikkererwten een nacht in water weken. Als ik arancini maak, dan wil ik risotto maken met witte wijn en saffraan, van de risotto een deeg maken en daar vegetarische bitterballetjes van maken met een beetje gesmolten mozzarella erin.